Subvencije u 2021 godini

Šta su Subvencije?

Subvencije predstavljaju bespovratna novčana sredstva koje daje država.

Postoji raznih vrsta subvencija I one se menjaju iz godine u godinu.

U nastavku ćemo pisati o aktuelnim za tekuću 2021. Na Vama je da pročitate, i ukoliko ste u mogućnosti primenite I tako znatno olakšate poslovanje.

Subvencije 2021

Olakšice za novozaposlene

Trenutno postoje dve vrste olakšica, čiji je preduslov da je lice prijavljeno kod NSZ neprekidno 6 meseci pre zasnivanja radnog odnosa

Prva vrsta olakšice se može ostvariti zapošljavanjem najmanje jednog lica, pod uslovom da se ovim zapošljavanjem istovremeno povećava broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koje je imao poslodavac na dan 31. marta 2014. godine.

Poslodavac ostvaruje olakšicu za zarade koje novozaposlenom licu isplati do kraja 2021. godine, u vidu povraćaja dela plaćenih poreza i doprinosa i to u iznosu: 65% ukoliko zaposli od 1-9 novih lica, 70% ukoliko zaposli od 10 do 99 novih lica, odnosno 75% ako zaposli 100 i više novih lica

Druga vrsta olakšice ima uslov da se zaposli najmanje dva novozaposlena lica čime se povećava broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih na dan 31. oktobar 2015. godine. Ovu olakšicu poslodavac ostvaruje za zarade koje novozaposlenim licima isplati do kraja 2021. godine, u vidu povraćaja 75% plaćenih poreza i doprinosa.

Olakšice za kvalifikovano novozaposleno lice

Postoje olakšice koje poslodavci mogu ostvariti zapošljavanjem lica koja su u toku 2020. godine stekla status “kvalifikovanog novozaposlenog lica”, što je i inače jedan od dva uslova za korišćenje olakšice.

Drugi uslov je da se zapošljavanjem novih lica povećava broj zaposlenih kod poslodavca u odnosu na broj zaposlenih na dan 31.12.2019. godine.

Poslodavci koji ispune ova dva uslova, korišćenjem olakšice mogu da ostvare značajno umanjenje za deo poreza na zarade (umanjenje u 2021. je – 65%, a u 2022. – 60%) i umanjenje na deo doprinosa za PIO, na teret zaposlenog i na teret poslodavca (umanjenje u 2021. je – 95%, a u 2022. godini je – 85%) na zarade isplaćene ovim licima zaključno sa isplatama izvršenim do 31.12.2022. godine.

Olakšice za zapošljavanje lica sa statusom osobe sa invaliditetom

Ovu olakšicu mogu da ostvare poslodavci koji sa ovim licima zaključe ugovor o radu na neodređeno vreme. Poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade tog lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na teret poslodavca, za period od tri godine od dana zasnivanja radnog odnosa.

Pri korišćenju ove vrste olakšice, potrebno je obavestiti Nacionalnu služba za zapošljavanje, jer je u ovom slučaju ova služba obveznik plaćanja doprinosa na zarade za novozaposlena lica sa invaliditetom.

Subvencije 2021 mogu otvoriti mnoga pitanja, kontaktirajte nas i sve ćemo vam pomoći.

Imate pitanje?

Tu smo da vam pomognemo oko svega i rešimo svaku vašu nedoumicu.
Imate problem ili pitanje?
MBA Invest ima rešenje!

Novi model fiskalizacije

Novi Zakon o fiskalizaciji predviđa promene postojećih pravila i propisa i usklađivanje sa aktuelnim tržišnim uslovima. Nakon što su obavljene detaljne analize postojećeg sistema fiskalizacije,

Podeli članak:

Najnoviji članci

Novi model fiskalizacije

Novi Zakon o fiskalizaciji predviđa promene postojećih pravila i propisa i usklađivanje sa aktuelnim tržišnim

Besplatan biznis vodič

Unikatni vodič koji će ti pomoći da na jednostavan i efikasan način započnes ili unaprediš već postojeći biznis.

Nadam se da uživaš u čitanju!
Zakaži sastanak ako želiš da ti MBA tim pomogne da knjigovodstvo bude cakum pakum.